Maak bezwaar tegen de WOZ-waarde juist in Groningen en Drenthe!

Ieder jaar krijgt u aan het begin van het jaar een aanslagbiljet in de bus met de gemeentelijke belastingen en de WOZ-beschikking (Waardering Onroerende Zaken). Spannend. De hoogte van de WOZ-waarde bepaalt namelijk de hoogte van verschillende heffingen en belastingen, waaronder de onroerende-zaakbelasting (OZB).

Uit eigen onderzoek van bezwaarwozwaarde.nl blijkt dat het OZB tarief voor 2020 in bijna alle gemeenten weer zijn gestegen ten opzichte van 2019 waardoor u ook dit jaar weer meer gaat betalen. De gemeente Groningen is hierbij de negatieve uitschieter volgens het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) met meer dan 15%!

Dit lijstje kan nog verder worden aangevuld. De WOZ-waarde dient ook als basis voor het huurwaardeforfait, de inkomstenbelasting tweede woning, de waterschapsheffing, de vennootschapsbelasting alsmede de schenk- en erfbelasting. Vooral bij de laatst genoemde belastingen loopt een te hoge WOZ-waarde flink in de papieren! Maar wat te denken van het belang van de WOZ-waarde in Groningen en recent ook in Drenthe in relatie tot de aardbevingschade?

De eigen woning als melkkoe? Duidelijk is dat zowel de gemeente als het kabinet nieuwe bezuinigingen willen terughalen bij huizenbezitters. Daarom loont het juist nu de moeite om goed naar de vastgestelde WOZ-waarde te kijken. Het kan u honderden euro’s schelen en in aardbevingsgebieden wellicht duizenden euro's.

WOZ-waarde tegenwoordig van invloed op uw huurprijs

Hoeveel huur u maximaal betaalt? Dat hangt vanaf 1 oktober 2015 voor een groot deel af van de WOZ-waarde van uw huurwoning. Een goede reden om kritisch te kijken naar de WOZ-waarde die uw gemeente heeft vastgesteld.

Een lagere WOZ-waarde als basis voor huurverlaging

Als u de WOZ-waarde van uw huurwoning te hoog vindt, kunt u bezwaar aantekenen. U heeft hier 6 weken de tijd voor nadat u de beschikking heeft ontvangen. Als de gemeente uw WOZ-waarde verlaagt, kunt u vervolgens huurverlaging aanvragen bij uw verhuurder.

Klik op één van onderstaande onderwerpen voor meer informatie

 • Procentuele compensatie waardevermindering per gemeente en postcodegebied

  Procentuele compensatie waardevermindering per gemeente en postcodegebied

  De navolgende percentages zijn voorlopig bekend vanuit het advies van Minister Wiebes aan de Tweede Kamer en betreffen (voorlopig) gemiddelde percentages per gemeente. Op postcodegebied kunnen deze percentages per gemeente verschillen. De Tweede Kamer heeft dit advies bijna in het geheel goedgekeurd en doorgestuurd naar de kwartiermaker van het nieuw op te richten Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Het IMG zal in 2020 een voorstel voor de compensatie waardevermindering door aardbevingen aan de woningbezitters in de vermelde gemeenten zenden. Dit voorstel bestaat uit een vastgesteld percentage per postcodegebied van de WOZ-waarde van 2020. De percentages zijn berekend op postcodegebied uitgaande van een (deels) oude gemeentelijke indeling. In de percentages is rekening gehouden met het feit dat een eigenaar vanaf 2012 tot 2020 eigenaar is geweest van de woning.

  GEMEENTE LOPPERSUM 12,8%
  GEMEENTE APPINGEDAM 7,1%
  (VOORMALIGE) GEMEENTE EEMSMOND 6,8%
  (VOORMAILGE) GEMEENTE TEN BOER 5,8%
  (VOORMALIGE) GEMEENTE BEDUM 5%
  (VOORMALIGE) WINSUM 3,5%
  GEMEENTE MIDDEN GRONINGEN 3,3%
  GEMEENTE DELFZIJL 3,1%
  STAD GRONINGEN 3% *
  GEMEENTE ZUIDHORN 2,7% **
  GEMEENTE AA EN HUNZE 2,7%***
  GEMEENTE OLDAMBT 2,7% ***
  GEMEENTE AA EN HUNZE 2,7% *****
  (VOORMALIGE) GEMEENTE DE MARNE 2,7% #
   
  * Voor de stad Groningen komen naar alle waarschijnlijkheid alleen de woningen in de navolgende postcodegebieden in aanmerking voor compensatie ten gevolge van de waardevermindering veroorzaakt door aardbevingen:
   
  9613            9732       9737
  9614            9733       9738
  9622            9734       9746
  9723            9735       9747
  9731            9736      
   
  ** Voor de gemeente Zuidhorn komen naar alle waarschijnlijkheid alleen de woningen in de navolgende postcodegebieden in aanmerking voor compensatie ten gevolge van de waardevermindering veroorzaakt door aardbevingen:
   
  9833 (Den Ham)
  9884 (Niehove)
  9886 (Saaksum)
   
  *** Voor de gemeente Oldambt komen naar alle waarschijnlijkheid alleen de woningen in de navolgende postcodegebieden in aanmerking voor compensatie ten gevolge van de waardevermindering veroorzaakt door aardbevingen:
   
  9942 ('t Waar)
  9943 (Nieuw Scheemda)
  9944 (Nieuwolda)
   
  **** Voor de gemeente Aa en Hunze komt waarschijnlijk alleen het postcode gebied 9656 (Spijkerboor) in aanmerking voor compensatie ten gevolge van de waardevermindering veroorzaakt door aardbevingen.
   
  #  In de gemeente De Marne vallen naar alle waarschijnlijkheid de volgende postcodegebieden BUITEN de compensatieregeling inzake de waardevermindering door aardbevingen:
   
  9971 (Ulrum)
  9972 (Niekerk)
  9974 (Zoutkamp)
   

 • Rekenvoorbeeld waaruit blijkt hoe belangrijk een juiste WOZ-waarde kan zijn voor de waardecompensatie

  Rekenvoorbeeld hoe belangrijk een juiste WOZ-waarde voor u kan zijn

  Stel iemand is van 2012 tot 2020 eigenaar geweest van een woning en ontvangt in 2020 van de gemeente Loppersum een aanslag van de gemeente met een WOZ-waarde van € 160.000,- en het postcodegebied geeft aan 12,8% aan compensatie voor waardevermindering. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) biedt deze eigenaar in 2020 een vergoeding aan van € 20.480,-.

  Na bezwaar via bezwaarwozwaarde.nl blijkt de WOZ-waarde echter € 200.000,- te zijn.

  Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zal deze eigenaar op basis van de juiste WOZ-waarde een bedrag aan waardecompensatie voor € 25.600,- aanbieden.

  EEN VERSCHIL VAN RUIM € 5.000,-!!!

 • Gratis hulp bij WOZ-bezwaar

  Vindt u de vastgestelde WOZ-waarde voor uw woning te hoog en wilt u proberen die te verlagen? Bezwaar WOZ-waarde kan u helpen. Gecertificeerde taxateurs maken een volledige taxatie van uw woning en brengen een bezoek aan uw woning of gebouw. Die service is volledig kosteloos. Het enige dat u hoeft te doen, is ons een kopie sturen of mailen van uw gemeentelijke beschikking. Wij maken dan een bezwaarschrift en samen met het taxatierapport dienen wij dit in bij de gemeente. Eveneens kosteloos!

 • WOZ-bezwaarschrift indienen: zo werkt het

  WOZ-bezwaarschrift indienen: zo werkt het

  Hoe maakt u bezwaar tegen de WOZ-waarde? Vul om te beginnen de waardescan op deze pagina in. U hoort dan zo snel mogelijk of uw WOZ-waarde klopt. Vervolgens kunt u besluiten of u uw WOZ-bezwaar door ons wilt laten opstellen en indienen bij de gemeente. In dat geval krijgt u een account en wachtwoord zodat u via deze website de ontwikkelingen rond uw WOZ-bezwaar kunt volgen. Nogmaals: het kost u helemaal niets.

  Samen halen we terug waar ú recht op heeft.

Stuur ons een e-mail
Volg ons op facebook
Volg ons op twitter
Bekijk de bedrijfsfilm
Bekijk de instructievideo Bekijk ons in de media
Betrokken partijen Steunpunt bevingschade Vlok Consultancy Bezwaar WOZ-waarde
Even voorstellen
johnschokker

Bezwaarwozwaarde.nl is een initiatief van NVM-makelaar John Schokker van Makelaardij Schokker in Hoogkerk. Deze online dienstverlening is bedoeld voor inwoners van de gemeente Groningen die hun WOZ-waarde willen verlagen...Lees meer >>

Bekijk video
video
Hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? In onze instructievideo leggen wij u stapsgewijs uit hoe u het formulier dient in te vullen.
Contact
Bezwaar WOZ-waarde B.V.
postbus 2324
9704 CH Groningen