WOZ-waarde niet alleen van belang voor de aanslag onroerende-zaakbelasting (deel 2)

Al enige weken meld ik in deze column dat de door de gemeente opgelegde WOZ-waarde niet alleen van toepassing is voor de betaling van de onroerende zaakbelasting maar dat, zonder dat u dit wellicht direct in de gaten heeft, meer belastingen afhankelijk zijn van de WOZ-waarde. Deze week zal ik de relatie tussen het eigenwoningforfait en de WOZ-waarde bij u uiteenzetten.

Hoe is het eigenwoningforfait ontstaan?

De Belastingdienst bedacht al in de negentiende eeuw dat iemand die een woning bezit, dit huis ook zou kunnen verhuren. Op die manier zou een woningbezitter inkomen kunnen verkrijgen, waarover hij belasting zou moeten betalen. Tot op dit moment wordt deze regel door de belastingdienst gehanteerd. Onder de naam eigenwoningforfait dient iedere woningbezitter deze belasting te betalen wanneer men zelf bewoner van de woning is. Deze belasting bedraagt een percentage van de WOZ-waarde en wordt jaarlijks automatisch in mindering gebracht bij het indienen van uw aanvraag voor belastingteruggave in verband met de hypotheekrenteaftrek.

De waarde van de woning en het percentage

Het eigenwoningforfait is zoals eerder vermeld een percentage van de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde. Dit percentage bedraagt 0,55% voor woningen met een waarde van € 75.000,- tot en met € 1.010.000,-. Bedraagt de WOZ-waarde van een woning € 200.000,- dan is het eigenwoningforfait 0,55% van € 200.000,- dus € 1.100,-. Over dit bedrag moet vervolgens inkomensbelasting betaald worden. Hoeveel belasting betaald moet worden over het eigenwoningforfait is afhankelijk van de belastingschijf waar iemand in valt (variërend tussen de 33,45% en 52%).

Gevolgen te hoge WOZ-waarde en het eigenwoningforfait

Stel voor uw woning is € 20.000,- te hoog vastgesteld en u bevindt zich in een belastingschijf van 42% dan betekent dit dat u € 20.000,- x 0,55% x 42% te veel belasting betaald wat uitkomt op € 46,20 (bij grotere afwijkingen en een hogere belastingschijf zullen de verschillen uiteraard groter worden).

Heeft u vragen en/of opmerkingen, dan kunt u deze mailen naar info@johnschokker.nl of gratis per post versturen naar antwoordnummer 2947, 9700 WR te Groningen.

Stuur ons een e-mail
Volg ons op facebook
Volg ons op twitter
Bekijk de bedrijfsfilm
Bekijk de instructievideo Bekijk ons in de media
Betrokken partijen Steunpunt bevingschade Vlok Consultancy Bezwaar WOZ-waarde
Even voorstellen
johnschokker

Bezwaarwozwaarde.nl is een initiatief van NVM-makelaar John Schokker van Makelaardij Schokker in Hoogkerk. Deze online dienstverlening is bedoeld voor inwoners van de gemeente Groningen die hun WOZ-waarde willen verlagen...Lees meer >>

Bekijk video
video
Hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? In onze instructievideo leggen wij u stapsgewijs uit hoe u het formulier dient in te vullen.
Contact
Bezwaar WOZ-waarde B.V.
postbus 2324
9704 CH Groningen